Interventies

Interventielijst Handen uit de Mouwen

N.B. Onderstaande interventies kunnen gebruikt worden om handhygiëne naleving te verbeteren en stimuleren op de afdelingen (die minder goed scoren) in jullie ziekenhuis. Interventies zijn (merendeels) tijdens eerdere projectleidersvergaderingen gedeeld en zijn jullie eigen best practice ervaringen.

Interventies die het hele jaar door ingezet kunnen worden:

  1. Het aanschaffen of maken van een (of meerdere) toolboxen met daarin verschillende handhygiëne materialen die een afdeling zou kunnen lenen (denk aan posters, stickers, verf, uv licht, etc.).
  2. Kleine stickers met de 5 momenten van handhygiëne op de handalcohol dispensers plakken.
  3. Inventarisatie: is handalcohol op de juiste plek aanwezig?
    1. Zo niet: handalcohol voorzieningen verbeteren, zoals uitbreiding van het aantal handalcohol dispensers of heroverweging van de locatie van de handalcohol dispensers.
  4. Posters van de 5 momenten van handhygiëne ophangen.
  5. Hands-on workshops geven op afdelingen over juiste en onjuiste hygiëne naleving.
    1. Focus allereerst/met name op de afdeling die tijdens de vorige meting het laagst scoorde.
  6. Bij slecht scorende afdelingen een deskundige infectiepreventie laten meten en direct feedback geven, dan krijg je direct een discussie en wordt het beleid duidelijker.
  7. Een soort escape-room ontwikkelen met vragen over hygiëne (handhygiëne, handschoenen, dienstkleding, etc.) als vragen goed worden beantwoord kun je ontsnappen. Leuk voor tijdens een themaweek (infectiepreventieweek).
  8. Voor bewustwording van dienstkleding en sieradenvoorschriften een wie is de mol actie in de openbare ruimte; een verpleegkundige opzettelijk foute dingen laten doen/dragen en dan kijken of diegene er op wordt aangesproken. Degene die de mol erop aanspreekt kun je belonen met iets kleins (positieve aanspreekcultuur creëren).

Interventies naar aanleiding van de tweejaarlijkse HUM rapportages/ranking:

  • Beloning voor de best scorende afdeling (zoals een taart of klein cadeautje) en dit ook delen op bijvoorbeeld intranet, zodat andere afdelingen ook getriggerd worden om de volgende ronde te winnen.
    • Het hoeft geen volledige ranking te zijn, maar deel bijvoorbeeld de 3 best scorende afdelingen met het hele ziekenhuis. Of de afdeling die t.o.v. vorige ronde het sterkst gestegen is. Zie een voorbeeld van een intranet bericht in bijlage A.
    • Aanvulling vanuit het Erasmus MC: (mocht je deze hebben) delen in de nieuwbrief kwaliteit, onderwerpen in deze nieuwsbrief worden door de centrale kwaliteitsadviseurs geagendeerd in verschillende overleggen binnen de thema’s.
  • Teamleiders op de hoogte brengen van de HUM ranking en ze meenemen in het aspect van friendly competition.
  • Aandachtsvelders op de afdeling aanstellen die HUM onder de aandacht brengen, maar bijvoorbeeld ook interne observaties kunnen uitvoeren.
  • Interne projectgroep oprichten die aan de slag gaan met verbeteracties en bovenstaande interventies implementeren.

Bijlage A Voorbeeld bericht intranet

Ziekenhuis X heeft de xe plaats behaald bij de meting van het project Handen uit de Mouwen. Externe observatoren analyseerden xx handhygiënemomenten op xx afdelingen (kliniek, dagbehandeling en SEH). Dat leverde een mooie score op van xx%.

In het najaar van 2021 haalden we een score van xx%, er zit dus een stijgende lijn in. Vooral bij het moment 2 (vóór procedure) is de naleving aanzienlijk verbeterd. Moment 3 (na blootstelling aan lichaamsvloeistoffen) heeft wel aandacht nodig, bij dat moment is de naleving gedaald.

Hulde en felicitaties aan alle collega’s die hier hard voor hebben gewerkt! 

Top presteerders

De afdeling Infectiepreventie brengt hulde en felicitaties over aan alle collega’s die hier hard voor hebben gewerkt. Twee afdelingen vielen op door hun score’s:

  • De beste scorende afdeling is Afdeling xx met een naleving van xx%. 
  • Met een stijging van 39% is afdeling Afdeling xx de beste verbeteraar

Zelf aan de slag? 

Eventuele verbetertrajecten die voortkomen uit deze resultaten worden afgestemd met de deskundigen infectiepreventie.  

De afdeling Infectiepreventie heeft de volgende hulpmiddelen ter beschikking gesteld om de naleving te verbeteren: 

  • Toolbox handhygiëne en toolbox handschoenen ontwikkeld met allerlei scholingsmateriaal zodat de afdelingen zelf aan de slag kunnen.  
  • Scholing isolatie en handhygiëne: Afdelingen kunnen zelf gaan toetsen op de eigen afdeling door toetsers op te leiden. De toetsers volgen een scholing  handhygiëne en isolatie (2x 2uur). Hierna kunnen de toetsers op hun eigen afdeling toetsen met behulp van de app. 

Over Handen uit de Mouwen 

Het programma Handen uit de Mouwen (HuM) is in 2014 opgezet binnen de Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen. HuM heeft als doel de naleving van kledingregels en handhygiëne door zorgprofessionals structureel te verbeteren om zo ziekenhuisgerelateerde infecties terug te brengen.

Scroll naar boven